GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 13

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 13

6 minuten leestijd Arcering uitzetten

AD VALVAS 31 AUGUSTUS 2006

C U L I N A I R

PAGINA 13

Een multicultidriegangendiner

Alchemie in de studentenkeuken Voor het eerst je eigen potje koken? Geen paniek. Ad Valvas iielptje op weg. TEKST: PETER BREEDVELD FOTO: AVC/RENÉ DEN ENGELSMAN

Nergens voor nodig om er zo tegenaan te hikken. Voor je eigen kostje zorgen is geen straf. Je kunt gemakshalve natuurlijk kant-en-klaarmaaltijden kopen in de supermarkt. Die zijn beslist niet vies en nog redelijk betaalbaar ook, of gewoon pizza bestellen; maar zélf koken is toch veel beter! Hoezo? Ten eerste gaan er minder vitaminen verloren als je de groente vlak voor de bereiding wast en snijdt. Ten tweede gaan er in die kant-en-klaarmaaltijden allerlei enge conserveringsmiddelen, smaakstoffen en -versterkers. Ten derde zijn zelf bereide maaltijden lekkerder en ten vierde verover je met koken de harten van mensen. Echt waar! Zet ze iets lekkers voor en ze beginnen spontaan van je te houden. Er zijn weinig dingen zo bevredigend als mensen die genieten van het eten dat jij speciaal voor hen gemaakt hebt.

Mooi geel Koken is ook niet moeilijk. De belangrijkste ingrediënten zijn geduld en aandacht. Hieronder volgt een basisrecept waarmee je, na wat oefening, eindeloos kunt variëren, en verder wat tips en trucs. Maar eerst gaan we winkelen, want je moet een aantal vaste ingrediënten altijd in huis hebben. Dat zijn uien, knoflook, zout, peper, olie (ik geef de voorkeur aan olijfolie), bouillonpoeder of-blokjes, ketjap (Indonesische sojasaus) rijst en/of pasta. Als je het geld ervoor overhebt, koop dan een wok. Met alleen uien en knoflook kun je op zich al een smakelijke maaltijd maken, serieus. Je verhit wat olie in een pan, voegt daar één of twee gesnipperde uien en een paar teentjes gesnipperde knoflook aan toe en de keuken vult zich meteen met een geur die hongerig maakt. De olie is trouwens precies heet genoeg als je de damp er vanaf ziet komen. Als je de uien erin gooit, moet het vuur hoog staan. Goed roeren (met een houten lepel) zodat ze niet aanbak-

ken, totdat ze geel worden. Dan moet je het vuur lager zetten. Tip: uien worden mooi geel als je er tijdens het bakken na een paar minuten een klein scheutje water aan toevoegt. Maar goed, uien en knoflook alleen zijn wat karig, dus ik zou daar nog het een en ander

^Stukje spaghetti tegen de muur kwakken ^ aan toevoegen. Ze vormen wel een goede basis voor tal van gerechten. Wanneer de uien mooi geel zijn, kun je er stukjes vlees of vleesvervanger bij doen. Maakt niet uit wat: runder- of varkenspoulet, kipfilet of stukje quom, wat je wilt. Die ook een paar minuten

Stinkend lekker Als je eenmaal handigheid in het koken krijgt, kun je gaan variëren en experimenteren met alleriei zeKverzonnen combinaties. Je doet eens wat stukjes ananas bij het vlees, je smoort alles in kokosmelk of je serveert het gerecht in een dubbelgevouwen pannenkoek. Toen ik aan het begin van mijn studie voor mezelf begon te koken, ging er een hele wereld voor me open. Ik werd er een tijdje heel fanatiek van en gpng soms zelfs niet naar college omdat ik per se een nieuw, door mezelf verbeterd recept wilde uitproberen. Koken is net alchemie, waarbij je van 'waardeloze' materialen kostbaar edelmetaal maakt. Ik bedoel: dat je van die weerbarstige, onwelriekende uien, die stinkende knoflook, dat onsmakelijke rauwe vlees en die gekke bruine en gele poeders uiteindelijk iets krijgt dat je graag in je mond stopt. Het is gewoon toverij.

roerhakken, op smaak brengen met peper en zout en dan groente erbij: gesneden paprika, sperzieboontjes, tomaten, taugé (goedkoop, lekker en supergezond), andijvie, paksoi of wat dan ook. Net zo lang roerhakken tot het gaar is (bij andijvie dus hooguit twee minuten, sperziebonen veel langer, die moet je, met het deksel op de pan, minstens tien minuten laten koken op laag vuur). Een blokje bouillon en wat water erbij, vier eetlepels ketjap en je hebt een eenpansmaaltijd om je vingers bij af te likken.

Beetgaar Je kunt dit eten met rijst, pasta en aardappelen. Ik zou zilvervliesrijst nemen. Daar zitten tal van vitaminen in. Rijst kook je zo: je neemt een klein kopje rijst per persoon, doet daar een kopje water bij (anderhalf kopje bij zilvervliesrijst), bouillonblokje voor de smaak en dat breng je aan de kook. Het vuur zo laag mogelijk en de deksel erop. Zilvervliesrijst duurt drie kwartier, pandanrijst (mijn favoriet) een klein half uur. Pasta kook je beetgaar, ook om er niet dik van te worden. Mensen hebben allerlei vreemde manieren om te controleren of de pasta (een pan met ruim water eerst aan de kook brengen, dan de pasta erin en af en toe roeren) beetgaar is. Er zijn er zelfs die een stukje spaghetti uit de pan halen en dat tegen de muur kwakken (ik geloof dat het moet blijven plakken). Zelf vis ik voorzichtig wat pasta uit het kokende water en bijt daarin. Als dat bevalt, is de pasta klaar. Met gebakken uien en knoflook als basis kun je alle kanten op: Surinaams, Indonesisch of Italiaans. Stukjes vlees, quom of gehakt bij de uien, roerhakken en dan de ontvelde tomaten erop zodat je tomatensaus krijgt. Tip: de 'zure' smaak van tomaten ga je tegen door een klein beetje suiker aan de saus toe te voegen. Bouillonblokje erbij, zout en peper en klaar is Kees.

Met de onderstaande dne eenvoudige recepten - Italiaans, Surinaams en Frans - kun je een volwaardig dnegangendiner voor twee personen samenstellen. Het is allemaal zacht van smaak, maar met wat verse peper en sambal kun je het zo pittig maken als je wilt. VOORGERECHT

Salade Caprese Benodigdheden 4 grote tomaten /1 bol mozzarella / Verse basilicum / Olijfolie / Zout en peper Snijd de tomaten en de mozzarella in plakken. Verdeel die over twee borden en 'sprenkel' daar de gesnipperde basilicum en olijfolie overheen.

HOOFDGERECHT

Kokoskip Benodigdheden 2 kipfiiets of kippenpoten / Gesnipperd uitje / Gesnipperd teentje knoflook / Mespunt komijnpoeder (djinten), te koop bij: toko of betere supermarkt / Mespunt ketoembar, te koop bij: idem / Mespunt suiker / Mespunt trasi (garnalenpasta, stinkt als de pest), te koop biJ: idem / 1 blik kokosmelk /1 bouillonblokje /1 pak rijst Fruit de uien (verhitten totdat ze glazig worden) met knoflook in wat olie. Doe daar komijnpoeder, ketoembar, trasi en suiker bij. Haal het mengsel van het vuur. Kook de kip een minuut of tien in de kokosmelk. Gooi het kruidenmengsel en het bouillonblokje erbij. Laat de saus een beetje inkoken, maar niet te veel. Goed roeren tegen het aanbranden. Serveren met witte rijst en groente, bijvoorbeeld stukjes geroerbakte paprika. NAGERECHT

Gebakken banaan Benodigdheden: Boter/ 2 stevige bananen /125 milliliter slagroom (kleinste bekertje) / 2 flinke eetlepels suiker /1 scheut likeur, liefst quantreau, maar limonadesiroop is ook goed. Verhit de boter op matig vuur. Als de boter schuimt, is-ie heet genoeg. Bak de bananen in twee minuten goudbruin. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een (liefst warm) bord. Doe de suiker in de pan. Als de suiker smelt, gooi je er de slagroom bij. Je krijgt nu een stroperige massa. Beetje likeur of siroop erbij, en je weet niet watje proeft. Over de bananen gieten. Feest!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2006

Ad Valvas | 576 Pagina's

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 13

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2006

Ad Valvas | 576 Pagina's