GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 571

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 571

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

proefdieren Bij de vakantie Inoort natuurlijk een lekker, zomers recept en daarvoor reizen we af naar een steeds populairder vakantieland: Peru. Om helemaal in vakantiestemming te komen: een Peruaans gerecht, gebakken cavia. >TEKST: PETER BREEDVELD »FOTO: BARBARA VAZQUEZ

:|jfetó'3^^' 'I^HHJPiii^iP'^ ';'f^^^ r^Ä"''

%'m:

Cavia IS in Nederland als gerecht nog met heel populair, maar daar wordt door caviafokkers aan gewerkt, want die zijn er vongjaar in geslaagd om cavia's te fokken waarvan het vlees mooi zalmroze is. Dat ziet er aantrekkelijker uit dan het bleekwitte of grijzige vlees dat de meeste cavia's hebben. Binnenkort wellicht in de schappen van Albert Heyn, maar vooralsnog moeten wij voor de cavia naar de dierenwinkel. Zeg maar niet tegen de verkoper watje ermee van plan bent. Altijd beter, in deze tijden van radicaliserende dierenliefhebbers, geen slapende honden wakker te maken (volgende keer in deze rubnek trouwens een smakelijk Koreaans recept).

\n

Benodigdheden: 1 cavia per persoon / bloem / 1 theelepel komijn / 1 theelepel peper / 1 teentje knoflook / 1 takje huacataya (kruid) / 1 ei / zout / flinke hoeveelheid olie

Slacht de cavia door hem met de rug van de hand een harde klap achter zijn oren te geven. Hang 'm ondersteboven. Wanneer zijn poten niet meer bewegen, kun je er gevoeglijk van uitgaan dat het dier dood is. Snijd dan het vel rond zijn achterpoten los en ontdoe de cavia van zijn bontjas door het vel omlaag te trekken. Verwijder de ingewanden en leg de cavia vervolgens in zout water te weken. Het beste is de cavia een hele nacht in het water te laten staan, maar drie uur volstaat ook. Kook hem vervolgens vijftien a twintig minuten in water met een beetje zout. Meng het ei, de bloem, komijn, peper, huacataya en zout en wentel de cavia door het mengsel. Frituur de cavia vervolgens in de olie tot de buitenlaag krokant is. Lekker met ei, gekookte aardappelen en een flinke hoeveelheid knoflook. Of als je ervan houdt, rode ui, tomaat en een beetje peterselie ter garnering. Buen provechol

''.ïtw. « ' ­ w ^ . J ^ ^ ^ i ^

proefdrinken Hoogste tijd voor zomercocktails. Omdat iedereen alle bekende huis­, tuin­ en keukenrecepten (ook die van cocktails) van internet kan plukken, tapt Ad Valvas uit een ander vaatje. Slightly off­beat cocWtaWs die er gelikt uitzien, maar waar oneindig veel meer in zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Zoals bij die ene acteur, kom, hoe heet die nou... >TEKST: PETER BREEDVELD »ILLUSTRATIE: ROB BOMER » M e t veel dank aan Elke Vlasveld

LIBERTINE > Zet een pot sterke Earl grey­thee. > Laat er tijdens het afkoelen een hele sinaasappel­ én citroenschil (in één keer schillen, zo'n spiraal) in meetrekken. De thee moet ijskoud worden. > Doe in een longdrinkglas een maat drambuie en een maat wodka. > Aanvullen met die thee. > Lafaards kunnen nog een eetlepel honing aan de versgezette thee toevoegen, maar neem dan in hemelsnaam wel acacia­ of klaverhoning. > Prik een laurierblad in een schijQe citroen en plaats dat op de rand van het glas, met het laurierblad naar beneden gericht; half in de cocktail stekend.

PIRATES OF THE CARIBBEAN (alcoholvrij) > Meng in een shaker een maat sinaasappelsap, een maat ananassap, twee scheutjes vers geperst citroensap, een scheut groene pepermuntsiroop en een scheut kokossiroop.

FEAR AND LOATHING > Meng in een kan een fles gortdroge chablis, evenveel komkommersap, het sap van een citroen, een eetlepel groene tabasco (jalapeno) en 6 blaadjes verse munt. > Even laten trekken (op ijs).

> Vijftien seconden schudden. > In een longdrinkglas vol ijs gieten. > Decoreren met een takje munt en een cocktailkers.

» W i e moeite heeft met het idee een kostelijke chablis in een cocktail te gieten, geeft daarmee alleen maar aan dat hij meent dat cocktails uit inferieure componenten opgebouwd dienen te zijn, de arme ziel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2006

Ad Valvas | 576 Pagina's

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 571

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2006

Ad Valvas | 576 Pagina's