GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

1964 Geloof en Wetenschap : Orgaan van de Christelijke vereeniging van natuur- en geneeskundigen in Nederland - pagina 75

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

DADELS

51

hun geheel naar beneden komen, wordt alles wat nog vers, wat nog niet gedroogd is, vaak kunstmatig verder behandeld niet alleen om ze alsnog tamar, maar vooral om ze houdbaar te maken. In de randgebieden is dat eveneens noodzakelijk omdat ze daar aan de boom door gebrek aan zonnewarmte gewoonlijk niet verder komen. Nu is voor het kunstmatig rijpen óók heel wat zon nodig en in verschillende randgebieden komt men er dan ook niet met simpel uitspreiden van de vruchten op de grond — dan zou daar vergisting optreden voordat de dadels droog zijn. Daar snijdt men de dadels stuk voor stuk in tweeën en haalt er tevens de pit uit: het naakte, niet door een zaadhuid bedekte vruchtvlees droogt snel uit — in ieder geval vóórdat vergisting schade kan doen. Allemaal werk in de open lucht en zo dreigt dan het gevaar, dat aan het naakte, nog vochtige vruchtvlees meer of minder stuifzand gaat kleven, dat er des te moeilijker van te verwijderen is naarmate de dadelhelften droger worden. Men kan die verse dadels overigens op vele manieren rijp laten worden. Ik lees, dat men soms een besprenkeling met azijn toepast en wéér komt de vraag op; Hoe en waar ter wereld is men op die gedachte gekomen? Veel algemener is de onderdompeling in heet water gedurende een 20—40 minuten. Wanneer de vruchten daarna in de zon weer gedroogd worden, heeft men een uitstekend product verkregen. De vruchten zijn dan sweet and their taste and consistency are reminescent of the old fashioned fondant. Men kan met dit product aan de markt komen vóórdat er aan de boom afgerijpte dadels zijn; ook om economische redenen heeft dat koken van dadels grote betekenis verkregen. Ten slotte wordt kunstmatig rijpen ook toegepast op dadels, die aan de boom in het voorlaatste stadium zijn gekomen, die dus bijna tamar zijn. Dat wordt bepaald noodzakelijk langs de kusten van het Arabische schiereiland en langs die om de Perzische Golf, waar het behalve erg warm ook erg vochtig is en waar de dadels in het voorlaatste stadium daardoor gemakkelijk afvallen. Ze worden dan op matten in de zon gedroogd en gaan dan gemakkelijk in het tamarstadium over. Het welslagen van al die kunstbewerldngen, waarop nog weer allerlei variaties voorkomen, hangt in hoge mate samen met de variëteit en omgekeerd kan de keuze van een zekere variëteit de mogelijkheden voor gebruik en afzet van de dadels in een bepaalde streek sterk vergroten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 1964

Orgaan CVNG Geloof en Wetenschap | 316 Pagina's

1964 Geloof en Wetenschap : Orgaan van de Christelijke vereeniging van natuur- en geneeskundigen in Nederland - pagina 75

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 1964

Orgaan CVNG Geloof en Wetenschap | 316 Pagina's