GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

VU Magazine 1981 - pagina 392

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

VU Magazine 1981 - pagina 392

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Uit de Hortus

KORIANDER door Daan Smit ,, Het huis Israels noemde het: mamma; en het was wit als korianderzaad en de smaak ervan was als die van een honingskoek" Exodus 16:31 ,,Maar nu drogen wij uit, er is in het geheel niets, wij krijgen alleen dit man te zien. Het man nu leek op korianderzaad en het zag er uit als balsemhars..."

gurken, in kruidenazijn en bij het totstandkomen van verschillende likeuren. Het wordt ook wel inde Indonesische keuken gebruikt onder de naam ketoembar. Tenslotte is het een belangrijk bestanddeel van het uit vele kruiden en specerijen samengestelde kerriepoeder.

augustus, zodat het laatstgezaaide zaad nog half oktober geoogst kan worden Omdat korianderpianten penwortels vormen, laten ze zich slecht verplanten, vandaar dan ook dat er ter plaatse wordt uitgezaaid, waarna zonodig kan worden uitgedund, om te

voorkomen dat de plantjes te dicht op elkaar staan, hetgeen de ontwikkeling nadelig beïnvloedt. Zijn de vruchtjes goed uitgerijpt, dan wordt het blad geleidelijk aan bruin en tenslotte sterft de gehele plant af. De tijd om te oogsten is dan aangebroken. Daarbij wordt de gehele plant uit de grond getrokken en in bossen bijeengebonden op een luchtige beschaduwde plaats omgekeerd te drogen gehangen. Na enige weken, wanneer het geheel goed droog is kunnen de rolronde vruchtjes gedorst — of bij kleinere hoeveelheden — geplukt worden om ze voorts op een droge plaats te bewaren. Het komend

Numeri 11:6-7 Koriander, Coriandrum sativum is een eenjarig gewas dat veertig tot zeventig centimeter hoog v\/ordt, tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae) behoort en van oorsprong thuishoort in Zuid-West-Azië. De naam Coriandrum zou afgeleid zijn van het Griekse koris, hegeen wants betekent. Hetduidtopde geurdie de plantverspreidt: die lijkt op de lucht van wantsen. Deze komt reeds vrij wanneer de plant slechts even aangeraakt wordt. De kogelronde vruchtjes, ter grootte van peperkorrels die als korianderzaad bekend zijn, worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Zowel als keuken- en als geneeskrachtig kruid was koriander al ver voor onze jaartelling bekend, getuige bovenstaande bijbelteksten Fijngemalen korianderzaad wordt o.m. gebruikt bij de bereiding van muisjes. Voorts vindt het toepassing bij het konserveren van vruchten en au-

358

Het uit zaad kweken van koriander is een leuke en gemakkelijke bezigheid. Van zaailing tot oogstbaar zaad verloopt er slechts een maand of drie. Zodoende zijn we niet aan een exacte zaaidatum gebonden, mits deze maar valt tussen april en begin

voorjaar zal er voor geïnteresseerden een lijst met kultuurbeschrijving beschikbaar zijn, bestaande uit tal van zaden van bijbelse planten. Hierbij zal uiteraard ook het korianderzaad zijn. Zodra de lijst aangevraagd kan worden, zal dat hier worden vermeld.

vu-Magazine 10 (1981) 9 (oktober

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1981

VU-Magazine | 483 Pagina's

VU Magazine 1981 - pagina 392

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1981

VU-Magazine | 483 Pagina's