GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

VU Magazine 1997 - pagina 408

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

VU Magazine 1997 - pagina 408

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

bekend is; het onvermogen van mensen om weerstand te bieden aan de verleidingen van Veel & Ongezond Eten. Weinigen realiseren zich volgens Deurenberg dat de beperkingen die lijners zichzelf opleggen, al dan niet op aanraden van een diëtist, voor het leven moeten gelden. In plaats van na een relatief korte behandeling in het diepe te worden gegooid, hebben mensen met overgewicht, als de Wageningse onderzoeker het voor het zeggen heeft, een levenslange begeleiding nodig. Of ze daar trek in hebben, is een tweede. Deurenberg heeft zo zijn twijfels. Evenwichtig

Het wetenschappelijk antwoord op overgewicht bestaat voor een groot deel uit het voorschrijven van een dieet, dat doorgaans sterk persoonsgebonden is maar vooral evenwichtig van samenstelling. Er zijn voorbeelden van hoe het niet moet. Enkele jaren geleden was het Dr Atkins-dieet in de mode. Dr Atkins zei: mijd koolhydraten. Zonder koolhy-

46

wcs NOVEMBER/DECEMBER 1997

draten die normaliter het vet verbranden, zou het lichaam de eigen vetreserves gaan aanspreken. Michel Montignac verbiedt het nuttigen van koolhydraten in combinatie met vet, tenminste, voor zover door die koolhydraten de suikerspiegel in het bloed stijgt en dientengevolge de insuline-productie wordt verhoogd, waardoor vet minder snel wordt verbrand en dus de opslag ingaat. Montignac spreekt van 'goede' (bonen, fruit) en 'slechte' (aardappelen, bier) koolhydraten.

Behalve een dieet-advies van voedingsdeskundigen (kort en goed: normale producten eten in normale verhoudingen, alleen minder) wordt op mensen met overgewicht doorgaans een psychologische benadering toegepast. Veel voedingsgewoonten zijn ingesleten, van het traditionele tv-hapje tot de neiging om je vol te proppen wanneer het even tegen zit. Dus, zo luidt het afval-advies, maak een eind aan dergelijke automatismen. Tenslotte, als al het andere faalt, zijn er medische ingrepen als de maagverklei-

Paul Deurenberg wil geen individuele diëten bekritiseren, maar wil wel een paar beproefde wijsheden uit de voedingsleer van stal halen. Allereerst: om af te vallen, moet je minder eten en meer bewegen. Een middeltje naast de gebruikelijke hoeveelheid voedsel kan op korte termijn soelaas bieden, maar op den duur tot klachten leiden. Ook als de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zoek is, kan een dieet op de lange duur schade aanrichten. In eerste instantie val je af wanneer je op koolhydraten beknibbelt, jazeker, maar daarna raakt de stofwisseling van slag en verzuurt het bloed. Op lange termijn, aldus Deurenberg, kan er een situatie ontstaan als bij een diabetespatiënt bij wie het bloedsuiker-gehalte is ontregeld. Zo loopt de prijs van de slanke lijn wel erg hoog op. Overigens luidt een andere wijsheid uit de dieetleer dat de eerste drie verloren kilo's sowieso niet meetellen: het is vocht en maagvulsel dat iedereen kwijtraakt die met enige inzet aan de slanke lijn doet.

ning. Ook medisch, maar minder ingrijpend is het gebruik van medicijnen, meestal om een handje te helpen in de eerste fase van een dieetkuur. Afslanicwoede

Dit is wat de wetenschap te bieden heeft. Maar is het voldoende? Een derde van de Nederlanders is te dik, tweederde van de Amerikanen. Het antwoord is dus: nee, het is niet voldoende. En het wordt steeds minder voldoende. Vetzucht neemt hand over hand toe. In traditionele welvaartstaten, maar ook in ontluikende. Paul Deurenberg is net terug uit Indonesië, waar hij het probleem van het overgewicht in kaart brengt. Hij zag er "opmerkelijk veel" dikke mensen. Het probleem wordt er snel erger. De onderzoeker bevindt zich in een absurde situatie: in een ontwikkelingsland roepen dat de mensen er minder moeten eten. Vanzelf gaat het de Amerikaanse kant op. In het land waar de dieetindustrie jaarlijks dertig miljard dollar omzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 1997

VU-Magazine | 434 Pagina's

VU Magazine 1997 - pagina 408

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 1997

VU-Magazine | 434 Pagina's