GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

VU Magazine 1987 - pagina 438

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

VU Magazine 1987 - pagina 438

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Illustratie Aad Meijer.

Jansen zoekt naar een verklaring voor het feit dat België wordt overstroomd door Duvel, Kriek Lambiek en De Koninck, om maar eens een aantal bekende biermerken te noemen, terwijl Nederlanders Amstel 1870 al een waagstuk vinden. Het antwoord blijkt te liggen in iets ongrijpbaars als de volksaard en de brouwerscultuur in Nederland en België. En hoewel smaak nogal subjectief is, blijken daarover zeer wel sociaalwetenschappelijke uitspraken gedaan te kunnen worden. Er zijn bijvoorbeeld smaakmodes, die een mens de kans geven zich van anderen te onderscheiden. Jansen is er ook van overtuigd dat we in Nederland iets van een broodcultuur hebben, zo vertelde hij tegen het TNOtijdschrift Toegepaste wetenschap. Hij maakt zich boos over de 31 cent prijsverlaging van brood van de Edah: "Edah biedt mij 31 cent voordeel aan, maar daar moet ik wel 1000 meter voor lopen. Ik ben 's ochtends echt duurder dan drie cent per honderd meter.'' Misschien kan de doctor zich ook nog eens buigen over andere aardse zaken, als bijvoorbeeld de geur van cocaine.

Peptiden Sinds bekend is dat het lichaam zélf medicijnen kan maken, beijveren farmaceuten zich om die stoffen na te maken en in grotere hoeveelheden toe te dienen. Lichaamseigen peptiden zijn zulke stoffen. Allerlei lichaamsfuncties- en processen worden door peptiden beïnvloed. Zij zijn in uiterst lage

concentraties werkzaam; bijwerkingen zijn meestal te verwaarlozen. Het is dan ook geen wonder dat deze stoffen uiterst geschikt kunnen zijn voor therapieën of diagnostiek. Neuropeptiden, stoffen die de hersenen beïnvloeden, zouden bruikbaar zijn voor de behandeling van psychische stoornissen als depressie en angst, en dementie en pijn. Andere peptiden blijken werkzaam tegen bepaalde tumoren, te-

gen virusinfecties en tegen hart- en vaatziekten. Een probleem bij de toediening van peptiden is echter dat het lichaam geen onderscheid weet te maken tussen peptiden die dienen als voedsel en peptiden die om therapeutische redenen worden toegediend. In het maagdarmkanaal worden beide stoffen afgebroken. Wetenschappers congresseerden daarom onlangs in Leiden over onder andere het vraagstuk van de toediening van peptiden. Een mogelijkheid is het dagelijks toedienen van peptiden via injecties, maar omdat deze methode niet 10 patiëntvriendelijk is, ontwikkelde men de mogelijkheid tot het aanleggen van een depot in het lichaam van waaruit de peptiden gedurende langere tijd in de bloedbaan worden afgegeven. Ook veel aandacht was er voor het transport van peptiden, met name tussen het centrale zenuwstelsel en de algemene bloedcirculatie. Daar werpt het hchaam nog een te grote barrière op. Echt zelf kan het lichaam het dus nog lang niet. Peptiden: nog niet in de apotheelt verkrijgbaar. Foto Kees Keuch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1987

VU-Magazine | 485 Pagina's

VU Magazine 1987 - pagina 438

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1987

VU-Magazine | 485 Pagina's