GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

Ad Valvas 1989-1990 - pagina 7

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Ad Valvas 1989-1990 - pagina 7

12 minuten leestijd Arcering uitzetten

/U)\pL\7lS

18 AUGUSTUS 1989 Methoden technieken bij het inkopen v a n eten

Pas op voor haaibaaien en overrijp fruit Goedkoop voedsel inkopen k a n e e n obsessie worden. Zo w a s er eens e e n Uilenstede-student die d e stadsbladen uitploos om te achterhalen bij welke winkel welk produkt die week het goedkoopste was, e n die vervolgens door weer e n wind d e stad doorkruiste op zijn fiets met terugtraprem. Hij verbruikte hierm e e zoveel calorieën d a t hij d e u i t g e s p a a r d e dubbeltjes weer moest uitgeven a a n e e n extra maaltijd om op gewicht te blijven. Het is d a a r o m verstandig om op d e juiste tijd op d e juiste plaats te zijn. Het eenvoudigste is om je inkop e n gewoon te d o e n bij Albert Heijn (of bij Jac Hermans, E d a h of Dirk v a n d e n Broek). Na vier uur 's middags wordt het vlees v a a k afgeprijsd, omdat het d e volgende d a g niet meer verkocht m a g worden. Ook a n d e r e produkten, zoals lekkere toetjes, k a a s en beleg g a a n d a n v a a k in prijs omlaag. De z a t e r d a g is d e beste d a g om goedkoop in te slaan. Dat weet d e doorgewinterde huisvrouw ook, v a n d a a r dat het op z a t e r d a g tegen het einde v a n d e m i d d a g altijd e e n enorm

Frank v a n Kolfschooten g e d r a n g is bij het vlees. Schrik er niet voor terug om het vlees w e g te g r a a i e n voor d e neuzen v a n deze h a a i b a a i e n , want ze zijn zelf ook volstrekt gewetenloos als ze prijsvoordeel in d e wacht kunnen slepen. Ook op d e d a g m a r k t e n k a n je goedkoop terecht. De drie grootste zijn te vinden in d e Albert Cuypstraat, d e Dapperstraat e n d e Ten Katestraat. Op d e markten k a n je, als je goed oplet, goedkoop groente e n fruit inslaan. Ook hier geldt dat je het beste a a n het einde v a n d e d a g kunt komen. De marktschreeuwers geven d a n bijvoorbeeld niet é é n m a a r twéé b a k k e n a a r d b e i e n voor je d a a l d e r . Met fruit moet je overigens erg oppassen. De meloenen e n mango's zijn v a a k overrijp e n d a a r d o o r o n e e t b a a r . Of ze zijn zo onrijp (ze lijken alleen rijp doordat tientallen m e n s e n voor je erin h e b b e n g e k n e p e n om te voelen of ze rijp zijn) dat je w e ken moet wachten voordat je ze op kunt eten.

Goedkoopste eettenten Aan eetgelegenheden heeft Amsterdam b e p a a l d g e e n gebrek, m a a r écht goedkoop eten is nog niet zo eenvoudig. In d e mensa's v a n d e VU e n d e UvA kun je natuurlijk voor e e n klein b e d r a g terecht (in d e VU-mensa kost e e n w a r m e maaltijd ƒ5,25; in Weesperstraat 5 ƒ7,50; in het Atrium a a n d e Oudezijds Achterburgwal 237 ƒ5,50; op Uüenstede 108, ƒ7,50; in d e joodse m e n s a a a n d e De Lairessestraat 13 ƒ7,50 - dicht op vrijdag), m a a r gezellig is a n d e r s . Bij Surinaamse restaurants k a n je erg lekker eten. Ze zijn goedkoper d a n d e Chinese restaurants, die door d e j a r e n h e e n steeds kleinere porties in hun afhaalbakken zijn g a a n stoppen. Verwarrend is dat d e Surin a a m s e restaurants zich v a a k presenteren als Chinees-lndisch-Surinaamse restaurants e n ook g e d r e v e n worden door Chinezen. Deze Chinezen kom e n echter uit Suriname e n zijn meestal door hun kleding te onderscheiden v a n d e China-Chinezen. De laatsten g a a n meestal gekleed in d e g e d a t e e r d e ober-outfit die b e s t a a t uit e e n strak, zwart p a k met wit overhemd. Bij d e Surinamer k a n je voor e e n gulden of zeven bruine bonen met rijst eten (BBR voor d e kenner) e n voor vijf gulden h e b je al e e n roti: e e n p a n n e koek gevuld met groente e n kip. Drie g a n g e n voor e e n tientje

krijg je bij d e Keuken van 1870 in d e Spuistraat 4. Bij 't Gasthuis a a n d e Grimburgwal 7 krijg je voor ƒ8,50 e e n boordevolle d a g schotel geserveerd. Als je toch in deze buurt bent: d e beste p a tat v a n Amsterdam (met e e n enorm assortiment frietsauzen) verkoopt het Vlaams Friethuis in d e Handboogstraat. Helaas is deze tent 's a v o n d s gesloten. Eigenaardig is het Koffiehuis van de Volksbond a a n het Kadijksplein 4. Je wordt hier voor ƒ12,50 bediend door e e n struikelende ober. Servies e n bestek p a s s e n niet bij elkaar, e n ook d e maaltijd is origineel v a n s a m e n stelling. Ook e i g e n a a r d i g is Het einde van de wereld a a n d e zeer afgelegen S u m a t r a k a d e in het Oostelijk Havengebied. In e e n oude personeelskantine v a n havenwerkers (inclusief bier) kookt d e kok v a n d e Volksbond op w o e n s d a g e n vrijdag voor acht gulden e e n uitstekend maal. Sommige pizzeria's serveren doordeweeks pizza's e n pasta's voor d e halve prijs, La Cascina bijvoorbeeld in d e Van Woustraat 119. Zeer verraderlijk, want e e n onderzoek heeft uitgewezen dat deze kortingen d e rekening gemiddeld niet lager maken. De klant vindt dat hij/zij die a v o n d zo goedkoop uit is, dat er nog wel e e n toetje vanaf k a n of e e n extra karaf wijn.

Na vijf uur kunnen d e erg arm­ lastige studenten zich aanslui­ ten bij d e scharrelaars die zich door hopen dozen h e e n werken op zoek n a a r gratis voedsel. Je kunt er ook v a a k e e n a a r d i g e bos bloemen bijeenrapen. Op d e Albert Cuyp kun je soms voor onbegrijpelijk l a g e prijzen spijkerbroeken e n sportschoe­ n e n kopen. De marktkoopman beweert d a n dat hij d e h a n d heeft weten te leggen op e e n partij die b r a n d s c h a d e heeft op­ gelopen, m a a r dat gelooft nie­ m a n d . Boze tongen b e w e r e n ook dat d e merkkleding (Lacos­ te, Levi's, Nike) die je soms te­ g e n bodemprijzen kunt kopen

op d e Cuyp met het echte merk alleen het merkje g e m e e n heeft. Speciale vermelding verdient d e kaasstal op d e Albert Cuyp­ straat in het gedeelte tussen d e Ie Van der Helststraat e n d e Ie Sweelinckstraat a a n d e linker­ kant. Hier kun je zeer goedkoop enorme stukken Hollandse k a a s krijgen. R oquefort e n gorgonzo­ la zijn zelfs twee keer zo goed­ koop als bij Albert Heijn. Het enige n a d e e l v a n deze stal is dat d e k a a s op w a r m e d a g e n vrijwel gesmolten is. De avondwinkel is (evenals d e nachtbus) e e n uniek Amster­ d a m s verschijnsel, dat je beter kunt mijden. Boodschappen kosten d a a r kapitalen.

Studentenkookboek Het goedkoopste e n het lekker­ ste kun je natuurlijk thuis eten, m a a r d a n moet je wel kunnen koken. Er zijn talloze boekjes op d e markt waaruit je kunt leren koken, m a a r het is ook nuttig om door s c h a d e e n s c h a n d e wijs te worden. Het tS uden t kookboek v a n Berty v a n Essen gunt je die k a n s niet, want als je alle r a a d ­ gevingen opvolgt die d a a r i n worden g e g e g e v e n , zul je nooit geconfronteerd worden met in­ teressante schimmelculturen op restjes soep. De auteur ziet studenten niet he­ lemaal voor vol a a n . Het boek loopt over v a n allerlei handige tips, w a a r d o o r ik me als eerste­ j a a r s student diep beledigd zou voelen. Zo lijkt ze serieus te den­ ken dat studenten d e hooikis t­ methode of d e slaapzakme t ho­ de g a a n toepassen om rijst te koken. "Zet n a 5 minuten zacht­ jes koken d e p a n met inhoud op e e n schone theedoek, sla d e punten eromheen e n wikkel hem in e e n slaapzak (Houd h e m wel rechtop!) De rijst moet nu nog anderhalf uur s t a a n om g a a r te worden." Ook d e opmerking onder het trefwoord kookt ijd getuigt niet v a n groot respect voor d e g e e s ­ telijke vermogens v a n studen­

ten: "De kooktijd g a a t in op het moment dat het gerecht kookt." Maar dit alles is g e e n reden om het boek niet a a n te schaffen, want er s t a a n heel veel lekkere recepten in. Alle typische stu­ d e n t e n h a p p e n zijn erin te vin­ den, of het nu g a a t om rijstpru­ tjes, om zuurkoolstamppotten of om kapucijners met spek. Vegetariërs vinden in het boek een ruime keuze a a n recepten voor vlees vervangingen, bij­ voorbeeld pinda­aardappel­ koekjes, bruinebonengehakt e n kwarkgroentekoekjes. Heel a a r d i g is d e lijst v a n com­ binaties voor rauwkostsalades, variërend v a n zuurkool met a p ­ pel e n rozijnen tot witlof met si­ n a a s a p p e l en vijgen. Ook het hoofdstuk over schoonmaken e n bereiden v a n groente zit goed in elkaar. Je kunt erin le­ zen in welke m a a n d e n je be­ p a a l d e groentes het beste kunt kopen, hoe je het kontje v a n e e n spruit moet verwijderen e n hoe­ veel spinazie je moet kopen om n a het koken nog e e n m a a g v u l ­ lende hoeveelheid over te hou­ den.

Het st udent enkookboek, Ber t y van Essen, uitgeverij Van Dishoeck, prijs 24,90.

Ad Valvas recepten (voor vier personen)

Mosterdsoep

2 rode uien klein flesje kof fieroom bloem bouülonblokjes pot grove mosterd Snij d e uien in ringen, b a k ze met e e n heel klein beetje olie g e d u r e n d e e e n minuut. Gooi er twee eetlepels bloem bij en verhit dit onder goed roe­ ren nog e e n minuut. Gooi er e e n liter bouillon bij. Meng d e helft v a n d e koffieroom er doorheen met drie eetlepels mosterd Breng het a a n d e kook. Proef e v e n e n voeg room e n mosterd toe tot het romig e n scherp is. Breng het verder op s m a a k met e e n beetje zout. •

• Spiraalmacaroni met danish blue 600 g r a m spiraalmacaroni met spinaziesmaak (fusiUi verde) e e n potje zure room v a n 125 ml 2 ons danish blue 1 ons h a m of snij worst Kook d e macaroni. Verhit zachtjes d e danish blue s a ­ men met d e zure room in e e n steelpannetje. Goed roeren. Gooi d e fijngesneden h a m of snijworst erbij als d e k a a s gesmolten is. Verdeel d e saus over d e borden m a c a ­ roni. Serveer er eventueel e e n s a l a d e bij. •

Kersentoetje

klein potje kersen op lichte siroop zakje amandelschaafsel suiker 0,125 of 0,25 liter garderoom 1 dl rode tafelwijn maïzena Giet d e siroop af in e e n steel­ pannetje. Gooi d e wijn erbij e n bindt het met maïzena. Roer er wat suiker doorheen tot het zoet g e n o e g is (cara­ mel is nog lekkerder). Gooi d e kersen erbij e n zet het op e e n l a a g pitje. Klop d e gar­ deroom. Verhit in e e n (droge) koekepan voorzichtig het amandelschaafsel totdat deze bruin is. Gooi het met d e slagroom over d e kersen die inmiddels over bakjes zijn verdeeld.

Foto Luuk Gosewehr

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 1989

Ad Valvas | 576 Pagina's

Ad Valvas 1989-1990 - pagina 7

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 1989

Ad Valvas | 576 Pagina's