GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 229

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 229

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

PAGINA 19

Tv-kok Lonny Gerungan:

'Afsluiten met een exotisch dessert De zingende kok Lonny Gerungan is onder meer bekend van zijn tv-programma's bij de TROS, zoals De Reistafel. Hij schreef een reeks kookboeken, waaronder internationaal gewaardeerde standaardwerken over de Indonesische en Indische keuken. Lonny's oosterse kant-en-klaargerechten liggen tegenwoordig in de schappen van elke supermarkt. NAGERECHT

Pisang honing ...«*~ /

•v'K«*^;

"Waarom zou je het kerstdiner met eens afsluiten met een Indonesisch d e s s e r f Dat past prima m de trend van fusion kitchen. Pisang honing is lekker snel en makkelijk te maken; met onbelangrijk omdat je natuurlijk geen zin hebt om lang in de keuken te staan als het diner gaande is. Op Bah, waar ik ben geboren, vierden we kerst paradoxaal genoeg op z'n Nederlands. Daar heb ik sfeervolle hennnenngen aan. Mijn vader was chef-kok in een hotel dat eigendom was van de Nederlandse staat. Wij woonden in het hotel, de keuken was mijn speeltuin. Elk jaar stuurde Nederland een hele vracht kerstversienng op. Op tafel stonden Hollandse gerechten als gevulde kalkoen en banketstaaf. Inmiddels ben ik bekeerd tot het hindoeïsme en heeft kerstmis voor mij geen religieuze betekenis meer. Normaal breng ik de dagen door op Bah met familie, maar dit jaar zit ik lekker thuis onder de kerstboom met mijn partner. Zelf ga ik met koken; ik kook al het hele jaar door voor anderen. Het zou leuk zijn als we door vnenden te eten worden gevraagd, maar die kans acht ik klem. In de afgelopen vijfjaar hebben ze dat één keer aangedurfd. Toen gingen we steengrillen; moest ik mijn vlees alsnog zelf bakken' Voor de pisang honing verwarm je de oven voor op 150 graden. Vet een ovenschaal met boter in. Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Sprenkel de honing eroverheen en verdeel er wat klontjes boter op. Zet de schotel in de oven en bak de bananen een halfuur tot ze lichtgekleurd zijn. Klop de slagroom lobbig. Hak de amandelen grof, strooi ze over de bananen. Serveer het gerecht op een dessertbordje met een bolletje kokosijs. Als je het helemaal af wilt maken, strooi je ten slotte nog wat gedroogde geraspte kokos over het dessert. Geef de slagroom erbij." ingrediënten: 30 gram boter ^ 8 kleine of 4 grote bananen f IVa dl vloeibare honing fl 2y2 dl slagroom f 100 gram blanke amandelen H Een bak kokosijs

Chef-kok Jonnie Boer:

Vit is al Jaren een van onze toppertjes' Wie eens écht bijzonder wil eten, moet in Zwolle zijn. Daar zwaait Jonnie Boer de scepter in de keuken van zijn restaurant De Librije. Op 27-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste Michelinster, in 2004 mocht hij als tweede chef-kok in Nederland een derde ster op zijn naam schrijven. De natuur is zijn grote inspiratiebron, zijn gerecht staan bekend als 'puur maar gedurfd'. VEGETARISCH HOOFDGERECHT

Crème brülée van epoisse met venkelsorbet "Met kerst serveren we in De Librije, tijdens een diner met acht gangen, onze succesrecepten van het afgelopen jaar. Dit gerechtje stond vong jaar op het kerstmenu; het is al jaren een van onze toppertjes. Ik heb het uitgekozen omdat het met zo moeilijk te bereiden IS - dus ook voor studenten goed te doen - maar wel heel speciaal. Als je mij om een recept vraagt, mag het best iets geks zijn, toch"? Normale crème brülée is mierzoet. Epoisse IS een krachtige Franse kaas, heel wat anders dus. Vooral in combinatie met een fnsse sorbet smaakt dit ovengerechtje helemaal top. Zelf sta Ik tijdens de kerstdagen uiteraard in de keuken, 's Avonds tenminste. En daar ben ik megablij om; ik zou er met aan moeten denken om die dagen thuis op de bank te zitten. Ik ben opgegroeid in de horeca, heb altijd gewerkt met de feestdagen. Daarom heb Ik niet zo'n speciaal gevoel bij Kerstmis. Overdag gaan mijn vrouw Thérèse en Ik iets leuks doen met de kinderen. Die zijn drie en zes jaar oud, en zitten dus echt met te wachten op een crème brülée van epoisse. Voor hen maak ik wat zij het allerliefste eten. steak tartaar met dikke fneten! Verwarm de melk licht. Snijd de epoisse in kleine stukjes en roer deze, samen met de gelatine, het zout en de eierdooiers, door de melk. Zeef de massa en verdeel het over ovenvaste schaaltjes. Dek deze af en plaats ze een half uur lang in een voorverwarmde oven van 95 graden. Laat de schaaltjes afkoelen. Strooi er netsuiker op Brand het af met een gasbrandertje of laat het voorzichtig karameliseren onder de grill. De venkelsorbet is wat lastiger, omdat je hier een ijsmachme voor nodig hebt - overigens zijn die al vanaf twintig euro te koop. Meng de ingrediënten en draai ze op in de machine. Met een sorbetière moet het ook lukken, al wordt de structuur dan wel anders, je krijgt dan meer een granite van venkel. In plaats van venkelsap zou je ook dik, vers appelsap van de boer en een lepel honing kunnen gebruiken En heb je geen geld voor een ijsmachine, dan kun je natuurlijk altijd nog een bak sorbetijs kopen." Ingrediënten: 250 gram epoisse-kaas f 3 verse eidooiers f 350 gram melk f 1 blad gelatine % 2 gram zout f netsuiker Voor de venkelsorbet: 650 gram venkelsap f 50 gram pernod 51 80 gram druivensuiker 1 60 gram glucose f 2 gram zout f 2 bladeren gelatine

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2006

Ad Valvas | 576 Pagina's

Ad Valvas 2006-2007 - pagina 229

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2006

Ad Valvas | 576 Pagina's