GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

VU Magazine 1989 - pagina 345

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

VU Magazine 1989 - pagina 345

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Glazen der Firma Weck < ^ ^ ^

^^S>

e

.-J

i / j Ltr. No. 2

iV, Ltr. No. S Voor groenten en vruchten 3/4 Ltr. No. 3

i Ltr. No. 4

2 Ltr. No. 7

3/4 Ltr. No. 3

i ' / i Ltr. No. 6E

1/3 Ltr. No. I

i/a Ltr.

3/4 Ltr.

i / i o L t r . 1/5 Ltr.

No. 6F No. 6C No.ósC N0.65D Voor asperges. Voor gelei, vleesch, worst, pudding, pastel, puree

De smaak van het verleden 'In de zomer en de herfst moest je maken datje de winter aankon. Turf in de kelder, aardappels in de bedstee, varken in 't hok, kool en bonen in 't vat.' Conserveren in Nederland: van pekelvat tot diepvrieskist. GERTJ. PEELEN "Stamppot dat was meer de boerenkost vroeger jaren. Maar we deden 't ook gewoon los. Kon je doen zoals je wou." "Ja, groente meest in stamppot, soms apart. Dan werd er bij de aardappels een beetje zo op je bord gedaan." "Wat werd er nog meer ingemaakt? Vroeger jaren deden we niet zo veel inmaken. Bietjes heb ik bij mij thuis nooit ingemaakt, andijvie niet." "Nee, groente had je wel voor het hele jaar, maar soms was 't wel zuinigjes. Rooie kool dee je toch nooit inmaken hè?" "Nee rooie kool niet. Die bleef lang goed. Die werd aan de balken, aan 't zolder zal ik maar zeggen, opgehangen. Appelmoes gebruikten wij ook nog wel es. Dat was dan zo veel als groente. En boerenkool kon je 's winters van 't land halen. Die doe je nu kortsnijen en gewoon in de diepvries, in zakjes. Maar toen haalde je 't gewoon van 't land. Heb ik nooit gemerkt dat anderen 't deden inmaken." "'t Is mij ook niet bekend dat dat ooit in de omgeving gedaan werd. " "Selderie deden we ook wel es inmaken, net als de slabonen. Eerst snijen en ook in 't zout; ook met 'n plankje en 'n doekje. En dan 'n handje d'r uit halen als je 't nodig VU-MAGAZINE—SEPTEMBER 1989

had. Maar meer groenten weet ik haast niet." "Nee, dacht ik ook niet, dat we meer groenten hadden vroeger." "Wortels nog, ook voor in de stamppot. Maar die deden we toen nog niet inmaken. Gewoon in 'n mand bewaren." "Ja, óf in de grond."

maal smaakte. Boeiend en interes- Weckflessen in alle sant, die merendeels letterlijk weer- soorten en maten. , ,

T.,

j

,

Wecken was een

gegeven gesprekken. Maar de bun- relatief dure manier del krijgt zelfs wetenschappelijke van conserveren die waarde door de informatie die Jobse werd. pas vrij laat populair uit circa twaalfhonderd vragenlijsten wist te putten en de beschouwende inleiding die zij aan de interviews vooraf deed gaan. an Kooten en De Bie in 'De huishoudelijke conservering: 'Keek op de week'? Nee, een van noodzaak tot vrije keus', zo authentieke dialoog tussen luidt de titel van dit hoofdstuk de heer J. Struik (83) en zijn echt- waarin zij de ontwikkeling schetst genote, J. Struik-Haverslag (77), uit van een onvervalst stukje vaderlandhet Overijsselse Nieuw-Heeten. Hun se folklore. Hoewel, folkore... De huiselijke, nostalgisch terugblikken- conservering van voedsel was, zeker de tweegesprek staat letterlijk op- in het begin van deze eeuw voor getekend in het boek 'Van pekelvat grote delen van de Nederlandse betot diepvrieskist' dat Jozien Jobse- volking de enige manier om in de van Putten schreef in opdracht van winter en in andere perioden waarin het P.J. Meertens-Instituut voor verse produkten schaars waren, in Dialectologie, Volkskunde en Naam- leven te blijven. Zeker op het plattekunde. Het betreft hier een studie land was de voedselvoorziening die de huishoudelijke conservering hoofdzakelijk afhankelijk van wat op het Nederlandse platteland in de men zelf verbouwde en vetmestte. eerste helft van de twintigste eeuw Het kopen van voedsel was - door geringe beschikbaarheid of gebrek tot onderwerp heeft. Voor haar onderzoek heeft Jozien aan financiële middelen - hoge uitJobse niet alleen het echtpaar Struik zondering. als informant geraadpleegd. Bij een roente, aardappelen en fruit dertiental bejaarden, verspreid over waren afkomstig van het eihet gehele land, schoof zij gezellig gen lapje grond. En het aan om te vernemen wat er vroeger varken - soms had men er wel twee! op het platteland zoal gegeten werd, - dat men achter het stulpje mestte hoe men zich door de seizoenen met voedselresten, moest de meestheen van een toereikende voedsel- tijds zeer omvangrijke gezinnen van voorraad voorzag, en hoe het alle- vlees voorzien. En omdat al deze

V

G

35

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1989

VU-Magazine | 484 Pagina's

VU Magazine 1989 - pagina 345

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1989

VU-Magazine | 484 Pagina's