GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

VU Magazine 1981 - pagina 334

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

VU Magazine 1981 - pagina 334

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

door al een samenhang vertoond Uit scqederonderzoekmgen kwamen aardiqe Zo gegevens hadden middelonze eeuwse voorouders door het hoge broodverbruik vnj redeluke gebltten al kwam canes zeker voor. Ais Nederland koloruen knjgt en daardoor '----------.....! met dure lekkerrujen ken rusrnaakt, zien we de gebit" snel verslechte: ten blj de njken m West-Nederland ren waarmee we ,voorliepen' op de rest van Europa. : De gebltten van de armen bleven pnrna : Van Franse konmgen IS bekend dat ze blj elk paleis : " een surkerbakkerij hadden waar schitterende. doch : rruerzoets lekkerrujen. werden geschapen. De geblts: ellende onder de Franse hofhoudmg moet reusachtig geweest : zijn : In de laatste wereldoorlog en de eerste jaren daarna : zag en veel ktnderqebrtten er lang met onqunstiq uit Vanaf 1950 sctuet de canescurve weer snel omhoog, : terwtjl de laatste jaren juist onder de gegoeden het : " aantal gaatJes weer afneemt : Toors "De mtorrnatie IS nog met voldoende tot de : lagere sociaal-ekonormscnn regionen doorgedron: gen. We zullen dan ook naar wegen moeten zoeken : om de voorllchting genchter en beter op deze groe-

"

: : :

"

: : "

penaftestemmen

'

Daartoe worden ovengens al pogmgen ondernomen. Vljf jaar geleden werd het "Bureau Voorllchting Gezonoheroszorq Buitenlanders" opgencht. Men richt zrch noodgedwongen (het bureau telt slechts drie krachten) vooral op Marokkanen, Turken en Spanjaarden - en daarnaast op Nederlandse hulpverleners

Alternatieve voeding: weten wat je doet

tegenwoordlg

ook

de

alternatleve wtnke I neetteen rek reformartlke/en, supeý ýarkt hoogachtende volkorens er zIchzelf kten en wat voor het vootblo/09lsch-dynamiSche van Ai/neveld Naast

de

Pýeýouw nog meer mag bestaaý. Voedtng ztet daarm posltleve en Ilchtmgsbureau VOýýgýtleve punten mensen bewus t pro dukten de 't Is positief waar deze waar op onverant.. negatief maken van goed eten, maýorden bereden. Bovendlen IS woorde wi/ze stokpaard/esk oop wordt aangeboden te ouut sektor te vee! van wat in die maar m onze voorllchtmg ergeen stel/tn, 9 tegteýýe voedmg met alleenzallg· nemen We. dat a terna I wi/zen we e r wei oo doet, ZOU Ik zeggen. maken d .'S. W eet wat je waren I s d a t met alternatleve n kent z 'rek een trend van Ook Albert ýelJn AH?Ofhetvolgen een stuk/e Ideallsme výýr het publlek? on Belde overwegmkwalltelts man van AH ons be/eld om Ir. Eegerdtngk, de Id Het pasiin rol gen hebýen een maar het moet nage!ýýenadrukken, emge gezondheldsaspekte7 t trekkelijk zl/n. Er was wei tuurll/k kommerclede afan aar gelukklg IS het er toch van m .. aarzellng tn het be (1/, gekomen ome n dlt gebled verkoOP tk AH ook toch die Bljna al/e produkten mensen ý::, ideýf,StlsChe Eegerdmgk van Zonnatura, "een aldus ken" kommercleel kunnen d en "

,

304

Suikervrij snoepen De voorlrchtrnq heeft mrruddets een fllnke omzet van suikervrqe snoepjes (zoals Ben-Bits) op gang weten te brengen. Toors betwijfelt of dat komt doordat mensen bewust mmder ongezond willen snoepen "Mlsschlen maakt die fabrikant wei ontzettend lekkere snoepjes of maakt hij goede reklame!" Hoe het ook Zlj, verheugend IS het wei Ovengens blijkt de kennis omtrent de ware gedaante van snoep soms ontstellend gering te zijn Toors:, .Zo kreeg ik een keer een moeder op rnqn spreekuur die een voedingsdagboekje voor haar kind had ingevuld Op mijn vraag of daann veel snoep stond aangetekend reageerde ze verontwaardiqd: "Meneer, Ik geef mqn kind noon snoep, Ik geef mijn kind drop I'

"

"

"

: "

Maar een alternatief: minder vaak suiker "

Die moeder wrst met dat ook In zoute drop veel suiker is verwerkt, met aile nadelige gevolgen vandien. T och is dat niet aileen haar schuld, want er is maar weinig eensqezindhetd in voedingsvoorlichtingland. Zo geeft het Voorlichtingsbureau voor de Voedrnq in Den Haag snoeptabellen uit. Onder verschillende hoofdjes ("Lekkere dingen waardoor je gezonde tanden houdt", "Heel slecht voor onze tanden" enzovoort) staan rijen kwalijke en minder kwalijke snoepsoorten opgesomd. Onder het kopje .Een beetje minder slecht" treffen we naast ijs, cake en taart ook zoute drop aan. Volgens somrruqe deskundiqen zijn de snoeptabellen van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding wei een beetje verouderd. Ook volgens T.oors is alles wat suiker bevat schadelijk. Het gaat met eens zozeer om meer of minder suiker, maar om hetfeit dater suiker In zit. Toors: .De zuurvorminq die In de plaqueop en tussen de týýden en kiezen optreedt is niet veel minder bij nýttlglng van produkten met dertig procent suiker als blJ produkten met honderd procent suiker, zoals pepermunt. Dus al die mensen die een schepje suiker In de kottie nemen In plaats van drie, om hun gebit te sparen, kunnen dat voortaan net zo goed laten", meent, Toors. "Ole redenering snijdt geen hout. Er is mesr een alternatief: minder vaak suiker .. Niet belangrijk is de hoeveelheid suiker maar de frekwentie in- het gebruik. Toors: "Twýehonderd wam suiker pýý dag, verdeeld over vier pornes, is minder schadelijk dan twintig gram in tien porties. Het gaatom het aantat keer!"

'5

" "

"

: " "

"

:

: "

" : : " "

:

Lands grootste

kruidenier

We surzen met de lift naar de zesnenos verdieping van he! hoofdkantoor van Albert Heijn in laandam, begeleld door dezelfde achtergrondmuziek die uit onýekende steren, op ons neerdaalt als we ons karretJe voortduwen in de supermarkt Het kostte enýge moeite om een afspraak te maken ýet een voedtnýsdeskundige van AH. Welke vragen glng VU-magazl.ný stel!en? Wie werden nog meer ond.ýrvraagd? UltelndellJk brak het ijs en - eerlijk is eerhJk nu worýen we gastvrij ontvangen door 'foodýechnologlst Ir. W. Eegerdingk van de atdellng quality assurance. Albert Heijn werkt met zo'n achtVU-Magazlne

10

" " " : "

"

: : : : "

(1981)'

(aeptembet')

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1981

VU-Magazine | 483 Pagina's

VU Magazine 1981 - pagina 334

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1981

VU-Magazine | 483 Pagina's