KRONIEK
Met interesse hebben wij kennisgenomen van het eerste nummer van het Documentatieblad van de Werkgroep negentiende eeuw van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Het besteedt aandacht aan tentoonstellingen (het theater in Nederland; de fotograaf Willem Witsen), aan archieven (het Vlaamse Cultuurleven; Lodewijk de Raet) en aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden. Het geeft een inzicht in het programma van "De Navorscher" (1851-1908) en maakt een begin met een bibliografie van literaire tijdschriften. U kunt zich abonneren voor f. 25, —, p/a U.B., Rapenburg 70-74, Leiden.
Aangekondigd wordt dat de Werkgroep nog dit jaar een symposium organiseert over "Het jaar 1848". Daar zullen zeker kerkhistorici bij aanwezig willen zijn.
Voor ons symposium in 1978 kwam een suggestie binnen uit de lezerskring. Het overleg is nog niet afgerond, in het volgend nummer van dit Documentatieblad komen nadere gegevens.
Diverse zaken zijn in voorbereiding. Binnenkort verschijnt het eerste deel van een Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme. ZWO gaf financiële steun voor de publicatie van lezingen die gehouden zijn op het congres over het Piëtisme; Dr.J.P. van Dooren heeft zich met de uitvoering belast. Het gezelschap van Christelijke Historici nam het onderwerp "Kerk en Maatschappij in de negentiende eeuw" in studie en hoopt t.z.t. daaraan een bundel in de reeks Serta Historica te wijden.
Het eeuwfeest van de Unie "Een School met den Bijbel" zal gevierd worden met een propagandajaar dat 21 januari 1978 start in het Congrescentrum. 17 Augustus 1978 wordt in Apeldoorn een bidstond gehouden. De grote viering vindt plaats op 20 januari 1979 in Domkerk en Jaarbeurs Congrescentrum; daar zal het gedenkboek In het honderdste jaccr worden aangeboden.
Aan een studiedag in october 1978 over het Volkspetitionnement van 1878 wordt gewerkt; een publicatie hierover van de hand van drs H.H. van der Laan zal in de loop van het volgend jaar verschijnen.
Vermelding verdient het "Boek van de maand", dat in april uitkwam: Het Woord in beeld (door C.W. Mönnich en Michel v.d. Plas). De tekst is even fraai als de afbeeldingen en handelt over de invloed van de Bijbel in het dagelijks leven (bepaald niet alleen in de negentiende eeuw).
Soms is enige humor en redeneerkunst nodig om duidelijk te maken wat bepaalde illustraties met dit thema te maken hebben, maar bij geschiedenisstudie hoort fantasie. Het boek is een interessante poging, zich in te leven ook in die bevolkingsgroep die geen schriftelijke publicaties naliet en het moet hebben van het prentenboek van platen, wapens, versieringen en folklore.
Daarmee is meteen een aanzet gegeven tot de vervulling van een wens bij de redactie: allerlei te achterhalen op het terrein van de volksvroomheid in de negentiende eeuw. Kerkgeschiedenis beoogt meer dan een dankbaar bezig zijn met de archivalia die een toonaangevende elite ons naliet. Wat leefde in de gemeente? Wat hebben de gemeenteleden geloofd en gehoopt, hoe hebben zij gereageerd?
Wat hebben zij gezongen? Het Instituut voor Liturgiewetenschap te Groningen legt een documentatie aan over het negentiende-eeuwse kerkelijke en geestelijke lied. Als u nog over liedbundel(tje)s beschikt, wil het Instituut deze graag inzien (Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104, t.a.v. Dr. A.C. Honders).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 oktober 1977
DNK | 80 Pagina's