Naar de Nederlander
Naar de Nederlander meedeelde, hebben een aantal studenten in de theologie een adres ingezonden aan de Haagsche Synode, waarin aangedrongen wordt op de benoeming van Dr. Kromsigt tot hoogleeraar. Ze wijzen er op, dat in Leiden thans 5 hoogleeraren in de theologie modern zijn, zoodat er voor de moderne studenten allerminst reden tot klagen is. Ook voor de ethische studenten is gezorgd, doordat zij een leermeester naar hun hart hebben in Prof. Chantepie de la Saussaye. Alleen de Gereformeerde studenten, die de „kleine helfc" uitmaken van het aantal studenten dat op het album der Ned. Herv. Kerk is ingeschreven, hebben geen hoogleeraar, die met hen geestverwant is. Op grond, dat meermalen de stelling verdedigd is, dat „elke strooming in de Kerk en aan de Universiteit haar vertegenwoordigers moet hebben", vragen ze daarom, dat Dr. Kromsigt zal benoemd worden.
Dit adres werpt zeker wel een eigenaardig licht op de Leidsche toestanden. Een theologische faculteit, waaraan alle hoogleeraren op éen na puur modern zijn. Een verzoekschrift van de confessioneel-gereformeerde studenten, dat althans éen hoogleeraar, die de confessie der Kerk onderschrijft, hun geschonken zal worden. En dat te Leiden, waar eeuwenlang de Gereformeerde theologie haar schitterendste vertegenwoordigers had!
Zeker, we zijn dankbaar, dat dit levensteeken van de Leidsche studenten uitging. Het toont hoe diepe wortelen het Calvinisme in het hart van ons volk sloeg, dat zelfs in het moderne Leiden de „kleine helft" der theologische studenten gereformeerd bleef. Indien de Synode eenig gevoel van billijkheid had bezeten, zou ze dit verzoek niet hebben geweigerd.
En toch, welk een diepe smaad ligt in deze verhoudingen. De Gereformeerde studenten, de „zonen van het ~ huis der vaderen" die als gunst van de Synode der Hervormde Kerk de benoeming vragen van een man, die de Confessie der Kerk onderschrijft en daarbij als pleitgrond aanvoeren, dat „elke strooming in de Kerk en aan de Universiteiten haar vertegenwoordigers heb ben moet."
Voor jubelen is hier waarlijk geen plaats.
Eer voor diepe verootmoediging en b schaamdheid des aangezichts.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 7 april 1907
De Heraut | 4 Pagina's