Vrije studie.
Bij een bespreking van de voorstellen, die op de a.s. S3-node der Hervormde Kerk aan de orde zullen komen, breekt de JVaarlieids7'rie? id. een laas .voor de vrije studie.
De Synode wil de Gemeente-'Universiteit van Amsterdam weer opriemen onder de Hoogescholen, waar de Herv. theologen kunnen en mogen studeeren. We zijn daar zéér sterk tegen 1 De kerk staat geheel buiten Jie Universiteit. Op de benoeming van Hoogleeraren heeft de Kerk niet den minsten invloed. Kerkelijke hoogleeraren zijn er niet. En die Hoogleeraren, die er zijn, zijn dooi^sgezind, Luthersch enz. iius niet Hervormd en ultra-modern. Zóó modern, dat de Herst. Ev. I> uthersche Kerk besloot haar seminarie uit het moderne Amsterdam over te brengen naar het orthodoxe Utrecht. En zou onze Herv. Kerk die Universiteit dan trekken binnen de plaats waar ónze a.s., herders en leeraars worden opgeleid "i Immers neen ! En daaroni stemmen we legen.
Op céne voorwaarde zouden we vóór stemmen, en wel als de weg van vrije studie en vrije opleiding betreden werd en alle Universiteiten, waar door wettig-erkende Professoren onderwijs gegeven wordt en. wettig-erkende examens worden afgelegd, werden geopend voor onze theol. studenten. En dus óók de Vrije-L'niversiteit te Amsterdam. Dan zouden we er wat voor voelen en vóór stemmen ~-zooals Prof. v. Veen ook in de Synode van 1914 voorstelde, welke toen 1 stem miste om een meerderheid te krijgen — maar om de moderne Gemeente-Universiteit te erkennen en de Gereformeerde Vrije-Universiteit niet, dat lijkt ons al te mal.
Daarom tegen het voorstel zooals het hier ligt.
Ên voor het voorstel in den geest van Prof V. Veen, om-dan óók de Vrije Universiteit te erkennen.
Voor dit woord van sympathie zijn we de W'aarheidsvriend dankbaar.
Het is metterdaad al te onbillijk, dat de S\-node der Hervormde Kerk de examens der Theologische faculteit van de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam erkennen zou, hoewel hier geen door de Synode kerkelijk benoernde hoogleeraretj zijn, en die van de Vrije Universiteit niet.
Op de vorige Synode viel het voorstel van Prof Van Veen met, indien we ons niet vergissen, één stem. Moge deze Sj'node, die tot een beslissing over deze zaak zal geroepen worden, dit onrecht herstellen. l^'rije studie was van oudsher een echt Protestantsch, een gereformeerd beginsel.
De Synode zou zichzelve eeren, wanneer ze dit beginsel weer in eere herstelde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 4 juli 1915
De Heraut | 4 Pagina's