Opheffing van de Theologische School te Montauban.
De Nationale Synode van de Gereformeerde Kerken in Frankrijk, of zooals ze zich zelf noemt, de union nationale des Eglises réformées evangéliques, heeft in hare zitting van 26 Juni j, l. besloten de Theologische School te Montauban op te heffen en de daaraan verbonden hoogleeraren over te plaatsen naar de Theologische School te Montpellier.
De ook bij ons zoo welbekende Prof. Doumergue, die aan de School te Montauban verbonden was, betreurt dit besluit zeer en wijdt in Le Christianisme du XXe Siècle een In Memoriam aan deze School die de oudste en meest belangrijke Hoogeschool der Hugenoten was en ook in onzen tijd een bolwerk was voor de orthodoxie.
Gesticht in 1598 kende deze school tijden van hoogen bloei; ze trok studenten niet alleen uit heelFrankrijk, maar zelfs uit Zwitserland, Holland en Schotland; hun aantal bedroeg soms zelfs $00. Beroemde geleerden waren dan ook aan haar verbonden. Het was dan ook geen wonder, dat Lodewijk XIV, die het Protestantisme wilde uitroeien uit Frankrijk, het vooral op deze School der Hugenoten begrepen had. Eerst verplaatste hij haar naar Puy Laurens, een kleine en onbeduidende stad, waar ze uit haar historisch milieu gerukt, wegkwijnde, en in 1685 werd ze opgeheven.
Eerst door het optreden van Napoleon braken voor de Protestanten in Frankrijk betere dagen aan; hij was het dan ook, die de Theologische School te Montauban herstelde, die nu weer als een Phoenix uit haar asch herrees. In 1890 verbonden formeel met de Universiteit van Toulouse,
werd ze daarvan door de Scheïdingswet tusschen Staat en Kerk van 1905 losgemaakt en werd zij nu als vrije faculteit door de orthodoxe groep in de Gereformeerde Kerk in beheer genomen.
Het karakter dezer Theologische School was ook in de voorgaande eeuw steeds, dat zij beschouwd werd in Frankrijk als het bolwerk van de Calvinistische orthodoxie, in tegenstelling met de andere theologische faculteiten. Het was vooral Prof. Doumergue, die aan de^e School luister bijzette door zijn eminente studiën over Calvijn.
Wat de oorzaak is, dat deze School thans is opgeheven, is moeilijk te ': eggen. Het schijnt, dat allerlei oneenigheid en geharrewar onder de professoren daartoe heeft bijgedragen. Maar hoe dit ook zijn moge, de opheffing dezer School betreuren ook wij. Ze was een schoon gedenkstuk uit het glorietijdvak der Gereformeerde Kerk in Frankrijk, en we vreezen, dat haar saamsmelting met de Theologische faculteit te Montpellier een schadepost voor de orthodoxie zal blijken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 28 september 1919
De Heraut | 4 Pagina's