Vu cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Vu te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Vu.

Bekijk het origineel

Over de ontwikkelingsgang der chemische analyse - pagina 6

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Over de ontwikkelingsgang der chemische analyse - pagina 6

Openbare les gehouden bij de aanvaarding van het ambt van lector in de analytische chemie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

2 minuten leestijd

het verschil in kleur van vele neerslagen bij reacties bij gewone temperatuur en in de warmte; hij ontsloot vele ertsen met zout­ zuur, de daarin onoplosbare met smeltend kaliumcarbonaat. Ook de analyse langs de droge weg onderging in de achttiende eeuw een belangrijke verbetering door de invoering van het onder­ zoek o p de kool met de blaaspijp. Het was vooral BERGMAN, die de methode van het onderzoek met dit overigens reeds eeuwen aan technici en ook aan chemici bekende, eenvoudige hulpmiddel meer algemeen ingang deed vinden. Z o had tegen het einde der achttiende eeuw de kwalitatieve analyse de vorm verkregen, die nog thans bestaat, al is er sinds­ dien, dank zij de enorme uitbreiding der chemische kennis, nog zeer veel verbeterd, zowel in de methode als in het aantal, de ge­ voeligheid en de specificiteit der beschikbare reagentia. Later dan de kwalitatieve kwam de kwantitatieve analyse tot ontwikkeling. W a s dit enerzijds natuurlijk, daar er toch van kwan­ titatieve analyse geen sprake kan zijn voordat men over de kwali­ tatieve samenstelling der stof voldoende ingelicht is, andererzijds kwam daarin toch een neiging tot uiting, die van oude tijden af in de chemie aanwezig was geweest en ook bij de phlogistonchemici nog ten volle zich deed gelden: het doel werd bereikt ge­ acht, wanneer een kwalitatieve verklaring voor de verschijnselen gevonden was; kwantitatieve verhoudingen werden eenvoudig verwaarloosd, zelfs al waren ze bekend. Z o bleef STAHL zijn theorie over het ontwijken van phlogiston bij de verbranding ver­ dedigen, ook nadat onomstotelijk aangetoond was, dat de metaal­ kalk meer weegt dan het oorspronkelijke metaal. Wel waren er reeds in de zeventiende eeuw enkele chemici, die aan de kwantitatieve zijde der verschijnselen aandacht gaven en ook sprak LOMONOSSOW een eeuw later zelfs de wet van het be­ houd der massa bij chemische reacties uit, maar daarmee was hij ook toen nog zijn tijd ver vooruit, zodat deze wet geen erkenning vond. Na HOMBERG's zeer onnauwkeurige onderzoekingen over de hoeveelheden van verschillende zuren, nodig voor de neutralisatie van eenzelfde hoeveelheid kaliumcarbonaat, bleven aanvankelijk in de zeventiende eeuw kwantitatieve analyses nog uitzonderingen. Eerst tegen het einde van deze eeuw, tegelijk en in verband met het groeiend inzicht in de onjuistheid van de phlogiston-theorie, verkreeg het kwantitatieve onderzoek de belangstelling der che­ mici. Vooral de vorming der zouten uit base en zuur werd onder­ zocht, o.a.

6

door BERGMAN, W E N Z E L ,

K I R W A N en RICHTER. Een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 september 1938

Inaugurele redes | 19 Pagina's

Over de ontwikkelingsgang der chemische analyse - pagina 6

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 september 1938

Inaugurele redes | 19 Pagina's

PDF Bekijken