GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

Bekijk het origineel

Over de ontwikkelingsgang der chemische analyse - pagina 9

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Over de ontwikkelingsgang der chemische analyse - pagina 9

Openbare les gehouden bij de aanvaarding van het ambt van lector in de analytische chemie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

D e door DALTON eigenlijk meer speciaal voor de gassen gegeven ideeën werden door anderen onmiddellijk ook voor andere stoffen geverifieerd en de atoomtheorie werd spoedig algemeen aanvaard, al bleven voorlopig nog vele chemici staan bij de zuiver analyti­ sche zin van het begrip atoom en waren zij huiverig voor een al te concrete opvatting. D e onzekerheid o p dit punt kon eerst lang­ zamerhand overwonnen worden door naast analytische ook andere chemische en vooral physische gegevens in de beschouwingen te verwerken. Inmiddels had de chemie een nieuwe, zuiver analy­ tische taak gekregen: bepaling van de verschillende atoom- o f aequivalentgewichten, waaraan dan ook door velen gearbeid werd, onder wie zeker BERZELIUS de vruchtbaarste was. Het spreekt welhaast vanzelf, dat onder dit alles de nauwkeurig­ heid der analyses, die in de vorige eeuw nog zoveel te wensen liet, gaandeweg belangrijk verbeterde. Een geheel nieuwe methodiek gaf GAY-LUSSAC, die omstreeks 1825 de eerste volumetrische methoden uitwerkte ter bepaling van chloor, alkali en zilver. In 1846 voerde MARGUÉRITTE het kaliumpermanganaat in voor het titreren van ijzer en nog later ontwik­ kelde BUNSEN de jodometrie.

Door

MOHR,

VOLHARD en vele

anderen werden nog tal van volumetrische bepalingen uitgewerkt en thans worden de titratie-methoden minstens evenveel toe­ gepast als de gravimetrische, dank zij de tijdsbesparing door het vervallen van vele scheidingen, filtraties en wegingen. D e analyse der gassen, welker chemische reacties zoveel hebben bijgedragen tot de groei der moleculaire theorie (DALTON, G A Y LUSSAC) ontwikkelde zich vrij laat: eerst tegen het midden der negentiende eeuw verbeterde BUNSEN de methoden der absorptie en der verbranding zo, dat ook de gassen nauwkeurig konden ge­ analyseerd worden. En ik hoef wel niet te beschrijven welk een uitvoerig en belangrijk gebruik de techniek nog dagelijks maakt van de gasanalyse, die na BUNSEN nog door W I N K L E R en anderen verder uitgewerkt en gedeeltelijk ook sterk vereenvoudigd is. De samenstelling der organische stoffen werd in het algemeen eerst later bekend dan die van vele anorganische. Vooral LAVOISIER zag in, dat koolstof, waterstof en zuurstof de voornaamste elementen in deze verbindingen zijn; hij bepaalde ook reeds, hoewel nog niet zeer nauwkeurig, deze drie elementen uit het zuurstofverbruik en uit de hoeveelheid gevormd koolzuurgas bij de verbranding. GAY-LUSSAC en THÉNARD oxydeerden met kaliumchloraat;

BER­

ZELIUS verfijnde deze oxydatie en ontwierp voor de bepaling van het gevormde water en koolzuur de methode van de weging na absorptie. GAY-LUSSAC verbeterde de verbranding nog verder door 9

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 september 1938

Inaugurele redes | 19 Pagina's

Over de ontwikkelingsgang der chemische analyse - pagina 9

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 september 1938

Inaugurele redes | 19 Pagina's