Gemengd nieuws.
Volgens de religie behoort 69.3 pCt. der Russische bevolking tot de Grieksch-Ofthodoxe Staatskerk, 1.8 pCt. behoort tot de Oud Geloovigen, 9 2 pCt. zijn Roomsch-Katholiek, 3 pCt. kan men tot de Protestanten rekenen, 0.9 pCt. vormen de A-rmenische Gregorianen, ii.i pCt. leveren de Mahomedanen, terwijl 4.1 pCt. tot de Joodsche natie te rekenen zijn.
In een »Amtsblatt" heeft het consistorium der Evangelische kerk van Württemberg aan predikanten vrijheid gegeven om ambtelijk tegenwoordig te zijn, wanneer een doode door middel van lijkverbranding ter aarde besteld wordt. De predikanten mogen vóór het brengen van het lijk in den oven een lijkdienst houden, waarbij dan een toespraak gehouden en een gebed gedaan wordt, en te gelijk ook een liturgische handeling plaats vindt. Het luiden van de klok heeft dan op dezelfde manier plaats als bij eene gewone begrafenis. Daarentegen mogen de predikanten niet hunne medewerking verleenen bij het bijzetten van de asch in het graf of in een columbarium. Daarbij mag dan ook de klok niet luiden. Een uitzondering kan hierbij plaats vinden, indien de urn met asch van een doode uit eene andere gemeente wordt aangebracht, en er in die gemeente geen lijkrede vóór het verbranden gehouden werd. Ten slotte bepaalt het consistorium, dat de predikant bij lijkverbranding uit de bestaande formulieren bij begrafenissen alles moet weglaten wat betrekking heeft op het begraven in de aarde.
Wij verheugen er ons in, dat ten onzent delijkverbranding nog nooit een onderwerp van bespreking op eene kerkelijke vergadering heeft behoeven uit te maken. Wel is er in Nederland nog een vereeniging voor lijkverbranding, maar veel propaganda maakt deze niet: »Het graf is door Christus geheiligd; " »het verbranden van lijken is het terugkeeren tot eene heidensche gewoonte; " mochten beide stellingen in ons vaderland door de groote meerderheid gehandhaafd blijven.
De bekende nestor der zendelingen Dr. John G Paon, de apostel der Nieuwe Hebriden, heeft zijne echtgenoote, met welke hij 41 jaren getrouwd is geweest, verloren. Op tachtigjarigen leeftijd heeft Paton nog den moed gehad zich als missionair opnieuw naar de Hebriden te laten zenden; nu zijn vrouw hem ontviel, is te vreezen dat zijn kracht gebroken zijn zal.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 4 juni 1905
De Heraut | 4 Pagina's