GEMENGD NIEUWS
Een Kinemavoorstelling i? i Berlijn verboden. Het Oberverwaltungsgericht van Berlijn sprak dezer dagen uit, dat de kinemavoorstelling van «Satan f het drama der menschheid» terecht door den president der politie von Jagow verboden werd, omdat het in het tweede deel in verband met den »Messias« van Klopstock de lijdensgeschiedenis van den Christus ten tooneele voerde. Het O. V. G. overwoog, dat de Christelijke religie een deel der openbare orde in den geest van het Algem. Landrecht vormt, welke door de politie moet beschermd worden. Door het opvoeren van de films was een krenking van Godsdienstige gevoelens te verwachten. Godsdienstig-gevoelende personen zouden in hunne gevoelens grof gekwetst worden, wanneer de levens-en lijdensgeschiedenis van Christus, die den grondslag der Chr. religie vormt, in een Kinematograaf-theater opgevoerd werd. Hierbij komt, dat sommige scènes al te realistisch, niet in overeenstemming met de heiligheid van de stof, op het tooneel gebracht worden. Aan deze voorstellingen zou een deel der toeschouwers te recht ergernis nemen. Het feit, dat de film ook dingen voorstelt, die uit technisch en artistiek oogpunt voortreffelijk mogen heeten, kon in het oordeel van het O. V. G. geen verandering brengen.
Te Brussel is in een socialistischen boekhandel het Evangelie van Mattheus verschenen. Men wil het als een propagandamiddel verspreiden.
Uit de Portngeesche Congo, De gevangeneming van den predikant van San Salvador, J. S. Bowskill, is een ernstig incident, waaruit blijkt welk een wanbestuur er in de Portugeesche Congo gevonden wordt. Er heerscht verwarring door het geheele land, terwijl zij, die in het belang van vrede en rust arbeidden, door de regeering slecht behandeld worden. Van Portugeesche zijde wilde men den arbeid der inboorlingen exploiteeren; er werd echter tegen deze onderdrukking geageerd. Men meldt nu, dat de inboorlingen uit vrees in de bosschen en in het kreupelhout zijn gevlucht en dit in het ongezonde jaargetijde. De besturende ambtenaren hebben hierop geantwoord met het verbranden hunner steden, terwijl ook de Christelijke kerken, die door de inboorlingen werden gebouwd, benevens alle boeken en zaken, noodig voor den eeredienst, ten vure gedoemd werden.
Wanneer wij dit bericht niet uit zulk een goede bron («The Christian») hadden gekregen, zouden wij aan overdrijving denken,
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 28 juni 1914
De Heraut | 4 Pagina's