Spel der historie.
In Bleiswijk, dat vlak onder de rook van Rotterdam ligt, was van oudsher het Remonstrantisme machtig.
De Rotterdamsche heeren, die er hun collatie-recht uitoefenden, zonden er den jongen en talentvollen Episcopius heen, om er de Remonstrantsche leer te prediken, en toen de Gereformeerden uit de publieke Kerk verdreven, in een schuur vergaderden, trok de heethoofd Slatius, later berucht geworden door zijn aanslag op Prins Maurits, er heen, verstoorde de Avondmaalsviering en daagde den Gereformeerden predikant tot een twistgesprek uit.
Ook toen, na de omwenteling in 1618, de Remonstranten uit de publieke Kerk verdreven werden en de Gereformeerden weer in hun recht werden hersteld, bleef f een talrijke groep te Bleiswijk aan he Remonstrantisme getrouw en stichtte nu een eigen kerkgebouw.
Anderhalve eeuw later was het Remonstrantisme hier echter uitgestorven. De laatste Remonstrant verdween. Het Re monstrantsche kerkgebouw werd verkocht. En daar de Gereformeerden wederom van hun kerkgebouw beroofd waren tengevolge van de doleantie, kocht nu de Gereformeerde gemeente het kerkgebouw der Remonstranten en richtte dit voor haar eeredienst in.
De kinderen van Calvijn kwamen zoo in de Kerk van Armijn.
Intusschen is dit kerkgebouw nu reeds te klein geworden en voldoet niet meer aan de behoefte. De Kerkeraad besloot daarom tot stichting van een nieuw kerklgebouw over te gaan. En gelijk de Standaard meldde, werd voor dit doel in één collecte reeds ƒ 10.000' bijeen gebracht.
We vermelden dit feit, niet alleen om het eigenaardige spel der historie, dat zich hier afspeelde, maar ook omdat het toont, hoe levenskrachtig het Calvinisme nog altoos onder ons volk is.
In heel Zuid-Holland is, indien we ons niet vergissen, van de talrijke Remonstrantsche gemeenten te plaf; tenlande alleen de Remonstrantsche gemeente te Boskoop nog over gebleven.
En onze Gereformeeede Kerken zijn nergens sterker dan in Zuid-Holland en breiden nog steeds zoo in getalsterkte uit, dat men Wlkens leest, dat de bestaande kerkgebouwen moeten afgebroken worden en door nieuwe vervangen, omdat ze voor het getal hoorders te klein worden.
Prof. Fabius had volkomen gelijk, toen hij op de jongste propagandameeting voor de Vrije Universiteit te Utrecht geliouden, er op wees, dat de grondtrek van ón volk in Nederland nog altoos Gereformeerd is.
Waar een gezonde Gereformeerde prediking gevonden wordt, daar stroomen ook de kerken vol.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 29 oktober 1916
De Heraut | 4 Pagina's