Wanneer de schoenen aangetrakken?
In ons nr 29, bl. 240, citeerden we een authentieke uitlating van ds Toomvllet. En verklaarden, dat we daarin bevestigd vonden waf wij allang beweerden. Nu komt een lezer ons een ander citaat van ds Toom vllet voorleggen. Hij meent, dat daaruit zou blijken, dat mijn bewering, dat ds T. bevestiging gaf van wat ik steeds beweerd had, niet houdbaar Is.
Onze lezer verwijst dan naar een uitlating van ds T. uit Nov. 1948. Op zijn gezag neem ik die letterlijk uit zijn brief over. Ds T. heeft dan volgens correspondent tóen zóó geschreven:
DE CONFERENTIE TE OOSTBRBEEIK.
„De blijdschap rondom de brochure van ds Bos bleek ten volle gerechtvaardigd door de Conferentie van Oosterbeek. Ik acht het een groot voorrecht dat ik daar aanwezig mocht zijn. Geen ding geschiedt er „toevallig", alles staat onder het beleid van God. Om alle legendevorming tegen te gaan, is het goed, dat men weet hoe deze conferentie geboren werd. Geen enkele bewuste, politieke, tactische bedoeling zat er achter. De brochure van ds Bos was uitgekomen en Ik preekte die Zondag te Oegstgeest. Na de avonddienst werd ik opgewacht door de brs Bonda en Dr la Fleur, die mij vertelden dat ze die avond voor de tweede maal een onderhoui zouden hebben met ds Bos te Voorburg en zo zelden ze er overheen: , , Jij gaat vanavond mee". Ik pruttelde nogal wal tegen, je bent blij als je een Zondagavond thuis mUg zijn en dan: hoe zou ds Bos dit vinden als Ik daar onafgEsproken en onaangediend kwam opdagen ? Maar de broeders hielden aan, ik capituleerde en 's avonds kwamen wij bij ds Bos, die mij bijzonder hartelijk ontving en met wie we direct contact hadden in een gesprek over de nood der kerk. Hier was openheid, hier was begrip voor eikaars moeilijkheden; en tijdens dat gesprek werd de gedachte gelanceerd om een conferentie te beleggen. De volgende dag — dag van inhuldiging van onze Koningin — kwamen wij weer samen om de practische dingen te bespreken, de lijst van genodigden te bepalen, enzovoorts ".
Volgens het bericht 1948 trok ds T. de stoute schoenen aan na de invitatie van belde genoemde Oegstgeestenaren. En volgens het bericht van 1950 gebeurde het aantrekken van die stoute schoenen „op de conscientiekreet van dg Bos".
Hoe het zij, beide uitlatingen, voorzoover verbmdbaar, bevestigen wat Ik zei. Dacht men heusch, dat er mei meer gebeurd was? Intusschen kennen de lezers ze nu ook beide.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
De Reformatie | 8 Pagina's