Gemengo Nieuws.
Het Christendom op Nias. Er is op Niai een groote beweging naar het Christendom. Men vindt daar 23, 000 Christenen en 20, 000 menschen die den Chr. doop begeeren. De Zendingsconsul baron van Boetselaer, die op uitnoodiging van de Rijniche zending een rondreis door het Zendingsgebied van Sumatra en Nias deed, heeft van lijn bevindingen het volgende verslag gegeven: »De opwekkingsbeweging is verreweg de meest merkwaardige, die ik ooit in mijn arbeid als Zendingsconsul ontmoet heb. Ik heb het voor een groot voorrecht gehouden, dat ik juist in dezen tijd Nias bezoeken en mij daarop de hoogte stellen kon van den gang der dingen.
„Wij hebben hier in Indië op onderscheidene zendingsterreinen ook jijden van verhoogde belangstelling gekend, waarbij duizenden heidenen naar de Christelijke gemeenten toestroomden. Maar dat waren meestal bewegingen, waarbij het geestelijke meer of minder met aardsche, staatkundige of maatschappelijke beweegredenen vermengd was, zoodat het dikwijls moeilijk was, het een van het ander te onderscheiden. Maar op Nias kon men geen enlcèle nevenbedoeling ontdekken. Wij hebben hier kennelijk met een zuiver geestelijke beweging te doen, en zoo kennelijk is hier de Geest Gods aan het werk, dat het het hart van een iegelijk, die voor de Zending belangstelling ge-. voelt, verkwikken en verwarmen moet. Nias kan ongetwijfeld een bijzonder belangrijk zendingsterrein worden, of het is het reeds. Het heeft ook het groote voordeel, een betrekkelijk klein, gemakkelijk te overzien gebied te zijn, op welke bovendien andere invloeden van buiten zich in veel mindere mate laten gelden, als bijv. op Sumatra. Bovendien vormen de Zqadelingen, bij alle onderscheid in begaafdheid, toch eene eenheid, gelijk men ze niet op alle zendingterreinen vindt, en daarbij is de leiding in uitstekende handen. (Zendeling Fries). Dit alles werkt samen om op goeden grond nog groote dingen van den arbeid op Nias te kunnen verwachten.
Dit bericht voiiden wij in no. 22 van de Ref, Kirchenzeitung. Als men weet dat op Nias zooveel moorden plaats hadden, dat onze Indische regeering aanleiding vond tot het zenden van een expeditie daarheen — dit is nu ongeveer zeven jaar geleden — dan is het te meer verblijdend, dat door middelvan de Rijnsche zending zulk een uitneihend resultaat verkregen werd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 11 augustus 1918
De Heraut | 2 Pagina's