Afval der heiligen,
In het Reform. Monatschrift voor Bentheim, no. 1, wordt de stelling ontwikkeld, dat wel de uitverkorenen zeker zijn van hun zaligheid, maar dat men niet zeggen mag, dat de heiligen niet afvallen kunnen. Is dit iets anders dan een spelen met woorden ?
Het woord »heiligen" kan gebezigd worden van alle leden der zichtbare, geïnstitueerde kerk (zie 2 Cor. i : i; Ef. i : i enz.). In dien zin nu genomen, beweert niemand noch heeft ooit iemand beweerd, dat de «heiligen" niet kunnen afvallen.
Maar men kan ook van »heiligen" spreken, als van de zoodanigen die wedergeboren len tot waarachtige bekeering gekomen zijn, krachtens hun uitverkiezing, en als vrucht daarvan, en ia dien zin verstaan, is dus iheiligen" met »uitverkorenen" eensluidend, en is het de ongerijmdheid zelve, dat de heiligen wel, maar de uitverkorenen «? ^^ zouden kunnen afvallen.
Erger wordt het daarentegen, als de schrijver zegt: aber auchwirklich Bekehrte können abfallen.
Schijnbekeerden, ja. Dit toont Judas. Dat bewijst Hebr. 6.
Maar wie dit ook verklaart van twerkelijk bekeerden", weerspreekt de Gereformeerde belijdenis in het aangezicht, en behoorde den naam van Reformirt in den titel van zijn blad te schrappen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 21 maart 1897
De Heraut | 4 Pagina's
