Buitenland.
Palestina, Een republiek naar Ameri kaansch model?
Men bereidt in de Vereenigde Staten een groote verhuizing van Joodsche arbeiders en handwerkslieden naar Palestina voor. In New-York besloot een groot deel van de Joodsche werklieden om zich tot het vormen van een republiek Palesüna, naar het model der Vereenigde Staten, aaneen te sluiten. Men wil de landverhuizing uit Amerika naar Palestina bevorderen, te meer daar Jap maan de Zionistische organisaties in Londen en New-York de verklaring deed geven, dat de Japansche regeering het streven der Zionisten welwillend gezind is en dit op den door Engeland voorgeslagen grondslag goedkeurt. Voor ons gevoel is het stuitend, dat een Heidensche regeeiing kennelijk een stem in het kapittel heeft bij de regeling van een zoo teedere zaak als de beschikking over het Heilige land is. Dezen Japanschen invloed op Westersch beleid hebben wij aan Koning Edward Vil van Engeland te danken die een verbond met Japan sloot.
Men denke echter niet, dat bij de vestiging van een republiek in het Joodsche land alles als van zelf gaan zal. De bezwaren, waarmede de nieuwe nederzettingen zullen te worstelen hebben, zijn vele.
Wellicht zal het iemand verwonderen, dat niet alle rechtzinnige Joden met geestdrift vervuld zijn door de gedachte dat het land der vaderen weer zal bewoond worden door Joden, die daar verademing zullen vinden van de eeuwenlange vervolging welke het Joodsche volk vooral in Oost-Europa te verduren had.
Doch dit is verklaarbaar, als men bedenkt dat er Joden zijn die daarom met het Zionisme niet sympathiseeren, omdat zij overtuigd zijn, dat Israel's verlossing komen moet door den Messias en niet door menschenhand of door een menschelijke beweging.
Het beginsel van scheiding van Kerk en Staat zal wel in de nieuwe republiek worden ingevoerd, als deze naar het model der Vereenigde Staten wordt ingericht. Maar als de orthodoxe Israëliet leeft bij het ideaal om den ouden Joodschen staat weer te doen herleven waarin Kerk en Staat zoo onafscheidelijk aan elkander verbonden waren, dan kan men zich indenken dat hij, nu de Zionistische beweging tot eenig tastelijk resultaat belooft te komen, vraagt: zal de nieuwe staat wel geven, wat wij zoo vurig hebben gehoopt dat eenmaal aan ons volk geschonken zou worden?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 16 maart 1919
De Heraut | 4 Pagina's