GeheugenvandeVU cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van GeheugenvandeVU te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van GeheugenvandeVU.

717 resultaten
Filteren
van 72
1989-01-01
VU Magazine 1989 - pagina 448

VU Magazine 1989 - pagina 448

Tegen je ziet het 'Je haalt het toch ook niet in je hoofd om iemand die gek is op muziek van Mozart uit te maken voor Amadeofiel?' Een ethisch proefschrift over homoseksuahteit maakt de tongen los. Afwijzers én voorvechters baseren hun argumenten op hetzelfde - verkeerde -natuurbegrip. In gesprek ...

VU-Magazine
307 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 449

VU Magazine 1989 - pagina 449

nelijk bijpassende gedrag. 'Een homo is nu eenmaal zo; kan gewoon niet anders', heet het in deze visie. Homo-zijn - kortom - is een 'geaardheid'. Met deze redenering is echter impliciet meteen ook het vonnis geveld: heteroseksualiteit is de norm, homoseks bijgevolg 'tegennatuurlijk'. Maar op vonn ...

VU-Magazine
921 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 450

VU Magazine 1989 - pagina 450

kan dus niet langer voorschriften aanniet zelden de Schepping; de natuur dingen geloven, hè? Ze hebben daareen dergelijke beschrijving van de nazoals door God bedoeld. Homosek- toe ook het volste recht, vind ik. Als tuur ontlenen. sualiteit wordt dan vanuit die opvat- ze niet bereid zijn een rati ...

VU-Magazine
943 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 451

VU Magazine 1989 - pagina 451

dies bijvoorbeeld, doen dat. Die roepen met overslaande stem: 'Weg met die biologie!' Een overreactie. Ik vind dat zo'n onzin. Gesteld dat ze iets vinden, wat dan nog? Ik zit vast niet hetzelfde in elkaar als jij. Een timmerman zit anders in elkaar dan een hoogleraar. Daar is niets verwerpelijks ...

VU-Magazine
618 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 452

VU Magazine 1989 - pagina 452

Ti ^JOHAN DE KONINGHet Haagse Museon is een museum met een boodschap. 'Het is de hoogste tijd dat de houding van de mens tegenover de natuur ingrijpend verandert'.Foto MuseoD"Voor informatie over het MUSEON moet u een toets indrukken", nodigt een beeldscherm uit. Vanwa ...

VU-Magazine
266 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 453

VU Magazine 1989 - pagina 453

door Berlages corridor, die toegang biedt tot de twee musea. Aan het eind staat de kassa, waar men kan kiezen tussen een kaartje voor het kunsthistorisch georiënteerde Gemeentemuseum of een kaartje voor het populair wetenschappelijke Museon. Of een voordelig combikaartje. Kunst en wetenschap vere ...

VU-Magazine
967 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 454

VU Magazine 1989 - pagina 454

De kracht van enzymen GERT VAN MAANENDoor hun ruimtelijke structuur zijn enzymen in staat bepaalde chemische reacties te bevorderen. Ze spelen een cruciale rol bij bijna alle chemische omzettingen binnen levende organismen. En in wasmiddelen, tandpasta en kaasbereiding. Voor gave tanden en ...

VU-Magazine
158 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 455

VU Magazine 1989 - pagina 455

een mens of een ander organisme, vanwege bijvoorbeeld een erfelijke afwijking, niet in staat is een bepaald enzym te maken. Doodnormale lichaamsprocessen kunnen door het ontbreken van één enzym worden stilgelegd. Bij de mens is het bekendste voorbeeld waarschijnlijk bloederziekte of hemofilie. Me ...

VU-Magazine
660 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 456

VU Magazine 1989 - pagina 456

maakt). De tweede factor is dat enzymen produkten van levende organismen zijn. Het is niet altijd eenvoudig de bacterie of schimmel, die een zeer gewenst enzym produceert, te kweken. Toch is de mens er in de loop van deDe mens is er in de loop van de geschiedenis redelijk in geslaagd enzym ...

VU-Magazine
862 woorden
VU Magazine 1989 - pagina 457

VU Magazine 1989 - pagina 457

zachte) kaassoorten ontwikkeld. Zo zijn de ogen in gatenkazen het gevolg van bacteriën die veel koolzuurgas produceren, dat zich in bellen in de kaas ophoopt. Toevoeging van bepaalde schimmels tijdens het rijpingsproces veroorzaakt door hun enzymatische omzettingen een karakteristieke smaak (Roqu ...

VU-Magazine
801 woorden
van 72